Korisni Linkovi

baner1

baner2

baner3

No images
Home Aktuelnosti - vijesti Postavljanje kamena temeljca za izgradnju informativno- edukativne kuće
Postavljanje kamena temeljca za izgradnju informativno- edukativne kuće PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 23 Mart 2018 13:02

Postavljanje kamena temeljca za izgradnju informativno-  edukativne kuće

U prisustvu brojnih zvaničnika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je na lokalitetu Posestra u kompleksu „Memorijalna šuma 8372“ položen kamen temeljac za izgradnju informativno-edukativne kuće u sklopu projekta „Uređenje Spomen parka „Srebrenica 8372“ i izgradnja zabavnog i tematskog igrališta“.

29134999 10217260315726678 1835446950 n

Slika br.1. Idejno rješenje projekta

U ovaj projekt koji će pored  historijskog imati i turistički značaj, ukupno će biti uloženo 100.000 KM.  Ministarstvo turizma i okoliša FBiH odobrilo je 67.000 KM, a dio sredstava osigurat će Vlada BPK Goražde i JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde.

Projektni cilj  uređenja Spomen parka Srebrenica 8372  i izgradje zabavnog i tematskog igrališta je da ojačaju  identitet grada, poboljšavaju  njegovu privlačnost  za rad, ulaganje i turizam,  da vrše dekorativno-estetsku ulogu,  zato ti prostori mogu pridonositi pozitivnom kvalitetu zivota. 

Uređenjem Spomen parka Srebrenica 8372 omogućio bi se dolazak većeg broja turista koji bi imali priliku upoznati detaljnije se upoznati sa historijom Bošnjaka na prostoru Srebrenice.  Izgradnjom dječijeg igrališta, kao izdvojeni tip otvorenih, najčešće zelenih javnih površina,  je  da se stvori prostor za sigurnu dječju zabavu ali istovremeno pruži   djeci poticajan okvir u kojem mogu razvijati čitav niz tjelesnih i mentalnih sposobnosti,  naučiti ih stjecati prijatelje, omogućiti im igru u društvu i samostalnu igru. Sprave bi trebale razvijati koordinacijske sposobnosti i osjećaj ravnoteže.

Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu realizacije projekta su:

I – Uređenje Spomen parka Srebrenica 8372

II – Izrada zabavnog I tematskog igrališta

         U prvom dijelu projekta planirano je uređenje spomen parka Srebrenica 8372 na lokalitetu Posestra, Grad Goražde, gdje bi se  radilo na  uređenju cvijeta '' Sjećanje '' 8372 i  sadnja hortikulturnih vrsta i to :

100 kom Iberis sempervirens u 11 latica- koji simbolitiraju 11 datum u mjesecu

7 kom Buxus semeprvirensa , u centralni dio cvijeta koji ukazuju na 7 mjesec( Juli.)

Također, planirana je sadnja 50 kom Ligustrum vulgare, koje bi se nalazile uz drvene stubove, I koje bi na taj način predstavljale ogradu oko Spomen parka.

U okviru drugog dijela projekta planirana je izrada tematskog i zabavnog parka , koji bi se nalazio , naspram Spomen parka Srebrenica 8372 i sadržavao bi niz zanimljivih sadržaja, kako za djecu tako i za odrasle.

29134945 10217260320206790 887368813 n

Slika br.2 Prikaz informativno edukativne kuće

Realizacija projekta bi se vršila u nekoliko faza i to:

-      Uređenje puta do igrališta

-      Priprema površine za izradu igrališta  

-      Ugradnja elemenata koje će sadržavati igrališe ( set kula  za djecu, ljuljačka sa gumom, mala dječija klackalica, velika klackalica za 4 osobe, vrtuljak, kombinovana ljuljačka.)

-      Postavljanje drvenih klupa i kanti za otpatke pored kojih će se zasaditi hortikulturne vrste drveća, koje će da  osiguravaju prirodan hlad za djecu I odrasle.

-      Izgradnja odbojkaškog igrališta 

-      Izgradnja ’ Informativno-edukativne kuće  ‘’ –kuća je izrađena od od drveta, uređena u duhu starih bosanskih kuća sa drvenom terasom, gdje će se posjetioci moći odmoriti i uzivati u  ambijentu stare bosanske kuće.

 

Kamen temeljac

Slika br.3 Postavljanje kamena temeljca

 

baner2




Powered by Joomla!. Designed by: joomla templates web hosting Valid XHTML and CSS.