Korisni Linkovi

baner1

baner2

baner3

No images
Home FSC
FSC PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 03 Mart 2014 08:29

ŠTA JE CERTIFICIRANJE GOSPODARENJA ŠUMSKIM RESURSIMA?

 

Certificiranje je relativno nov koncept unaprijeđenja kvaliteta gospodarenja šumskim resursima koji se u potpunosti zasniva na principu dobrovoljnosti. Smisao bilo kojeg oblika certificiranja sastoji se u obezbjeđivanju potvrde da je nešto (proizvod, usluga ili proces) urađeno na propisan način.

Pod certificiranjem gospodarenja šumskim resursima podrazumjeva se procedura, u kojoj neovisna institucija za certificiranje izdaje preduzeću šumarstva pismenu potvrdu - certifikat, da su performanse gospodarenja koje se provode na određenom šumskom području, usklađene sa unaprijed definiranim, međunarodno priznatim standardima.

 

ŠTA SE POSTIŽE CERTIFICIRANJEM GOSPODARENJA ŠUMSKIM RESURSIMA?

Dva su ključna efekta koji se postižu certificiranjem gospodarenja šumskim resursima:

-       Unaprijeđenje performansi poslovanja, sa ciljem dostizanja održivog gospodarenja šumskim resursima.

-       Povećanje konkurentskih sposobnosti poduzeća šumarstva kroz očuvanje stabilne pozicije na postojećim i bolji pristup novim i atraktivnim tržištima.

Pored navedenih efekata, certificiranjem se postiže transparentnost poslovanja šumarskih poduzeća i unapređuju odnosi sa javnošću, poslovnim partnerima, krajnjim kupcima i ostalim interesnim grupama. Proizvodi koji potiču iz šuma u kojima su performanse gospodarenja certificirane kao održive, označavaju se na jedinstven i prepoznatljiv način tako da ih krajnji potrošači mogu uočiti, razlikovati i kupiti.

Javno preduzeće „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde se opredjelilo da, uskladi sve aktivnosti gospodarenja šumskim resursima sa principima i kriterijima međunarodno priznatog programa certificiranja FSC

 

ŠTA JE FOREST STEWARDSHIP COUNCIL I STANDARDI FSC

 

FSC

 

 FSC

Princip 1

Poštivanje zakona i FSC

Gospodarenje šumskim resursima mora poštivati sve primjenjive zakone države u kojoj djeluje, međunarodne ugovore i sporazume koje je država potpisala, kao i FSC

Princip 2

Prava i odgovornosti vlasništva i korištenja

Dugoročna prava vlasništva i korištenja šumskih resursa i šumskog zemljišta moraju biti jasno definisana, dokumentovana i zakonski ustanovljena.

Princip 3

Prava autohtonog stanovništva

Moraju se prepoznati i poštivati zakonska i običajna prava autohtonog stanovništva da posjeduje, koristi i upravlja svojim zemljištem, područjem i resursima.

Princip 4

Odnosi sa zajednicom i prava radnika

Aktivnosti gospodarenja šumom moraju dugoročno održavati i unapređivati socijalno i ekonomsko blagostanje šumarskih radnika i lokalne zajednice.

Princip 5

Koristi od šume

 

Aktivnosti gospodarenja moraju podsticati efikasno korištenje višestrukih proizvoda i usluga šume kako bi se osigurala ekonomska održivost i široki spektar ekoloških i socioloških koristi.

Princip 6

Uticaj na okoliš

 

Gospodarenja šumom mora očuvati biološku raznovrsnost i s njom povezane vrijednosti, vodne resurse, tlo i jedinstvene i osjetljive ekosisteme i pejzaže, te time održati ekološke funkcije i cjelovitost šume.

Princip 7

Šumsko gospodarska osnova (plan gospodarenja)

Šumsko gospodarska osnova prilagođena nivou i intenzitetu aktivnosti, mora biti donešena, implemetirana i ažurirana. Dugoročni ciljevi gospodarenja i sredstva za njihovo postizanje moraju biti jasno naznačeni.

Princip 8

Nadzor i procjena

 

Potrebno je vršiti nadzor koji odgovara nivou i intenzitetu gospodarenja radi procjene stanja šume, prinosa šumskih proizvoda, nadzornog lanca, aktivnosti gospodarenja i njihovog sociološkog i ekološkog uticaja.

Princip 9

Održavanje visokovrijednih zaštićenih šuma

Aktivnosti gospodarenja u visokovrijednim zaštićenim šumama moraju održavati ili poboljšavati karakteristike koje ih definišu. Odluke u vezi sa visokovrijednim zaštićenim šumama moraju se uvijek razmatrati sa dozom opreza.

Princip 10

Plantaže

 

Plantaže treba planirati i njima upravljati u skladu sa Principima i Kriterijima 1 - 9 i Principom 10 i njegovim kriterijima. Budući da plantaže mogu dati niz socioloških i ekonomskih koristi i mogu doprinijeti zadovoljavanju potreba za proizvodima šumarstva, trebaju se koristiti za dopunu gospodarenja, smanjivanje pritisaka i promovisanje obnavljanja i zaštite prirodnih šuma.

 

Javno preduzeće „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde na ovaj način obavještava sve interesne grupe ( federalne, kantonalne i općinske institucije, nevladine organizacije i udruženja građana kao i sve zainteresovane strane ) da će se u narednom periodu provoditi aktivnosti certificiranja gospodarenja šumskim resursima, te da će neovisna, međunarodna institucija za certificiranje, obavljati procjenu svih dokumenata, procedura i aktivnosti koje se odnose na gospodarenje šumskim resursima.

Bliže informacije zainteresovani mogu potražiti na web stranici: www.sumebpk.com , a svoje primjedbe, sugestije i komentare možete slati na

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript      

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Mart 2014 10:15
 

baner2




Powered by Joomla!. Designed by: joomla templates web hosting Valid XHTML and CSS.